Het nieuwe rijden

Het nieuwe rijden

51 GeslaagdDe afgelopen jaren is er veel veranderd onder de motorkap van auto’s. Denk aan brandstofinjectie, motormanagement systemen, verbeterde smeermiddelen, brandstoffen en meer vermogen bij lagere toerentallen. Al deze veranderingen vragen natuurlijk ook om een verandering van rijstijl. In de praktijk zien we dat veel automobilisten nog rijden op de manier die ze 25 jaar geleden hebben geleerd. Deze rijstijl was bedoeld voor auto’s met een andere techniek, en niet voor de auto’s die we nu hebben. De nieuwe rijstijl maakt optimaal gebruik van de voordelen die de moderne motor te bieden heeft. De nieuwe rijstijl is dus een leuke en comfortabele rijstijl. Het nieuwe rijden is ook veilig en bespaart brandstof. Bij het nieuwe rijden gaat het niet om veel grote aanpassingen, maar om relatief kleine aanpassingen die veel opleveren. Het nieuwe rijden draagt ook bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Het wordt daarom ook ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en Economische Zaken.

Rijstijl tips van “Het nieuwe rijden”

  • Schakel zo snel mogelijk bij 2.500 toeren. Dit geldt voor benzinemotoren. Voor dieselmotoren geldt maximaal 2.000 toeren.
  • Trap hierbij het gaspedaal vlot en doortastend in zodat je met het verkeer mee kunt rijden.
  • Rijd zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling.
  • Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer.
  • Probeer niet te snel terug te schakelen. Laat de auto zolang mogelijk uitrollen zonder de koppeling in te drukken.
  • Zet de motor af bij kortere stops. Zoals bij een openstaande brug, bij een overweg, in de file, wanneer je iemand even snel ophaalt enzovoort. Wanneer je de auto start, doe dit dan zonder gas te geven.
  • Controleer maandelijks de bandenspanning. Hiermee kun je 1 tot 2 volle tanks brandstof per jaar besparen.
  • Maak waar mogelijk gebruik van apparatuur zoals de toerenteller, cruise control en boordcomputer.
» Download hier de bijlage