Theorie examen doen

Hoe gaat het op het examencentrum?

CBR EindhovenZorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum. Neem een geldig identiteitsbewijs (geen kopie) en je reserveringsnummer mee. Het reserveringsnummer staat in de uitnodigingsbrief die je hebt ontvangen. Bij het CBR meld je je aan bij de aanmeldzuil. Toets het reserveringsnummer in en controleer je gegevens.

Daarna stop je je spullen in een locker.
Houd alleen je identiteitsbewijs en reserveringsnummer bij je. In de locker stop je: jassen, tassen, horloges, elektronische apparatuur (ook mobieltjes) evenals metalen voorwerpen zoals je sleutels.

Even wachten
Neem plaats in de wachtruimte en wacht daar tot je aan de beurt bent. Hou de schermen in de gaten.
Je ziet je reserveringsnummer op de schermen verschijnen. Volg de aanwijzingen op de schermen.

Wat betekent de tekst op de schermen?

 • Reserveringsnummer + status ‘Aangemeld’:
 • Je bent aangemeld voor het examen. Zodra er plaats is, word je opgeroepen.
 • Reserveringsnummer + status ‘Spullen in locker’:
 • Je bent bijna aan de beurt. Check of je je spullen hebt opgeborgen.
 • Reserveringsnummer + status ‘Ga naar Start Examen’:
 • Je bent aan de beurt voor het examen. Meld je bij de balie ‘Start Theorie-examen’.

Inchecken bij Start Theorie-examen
Bij de balie controleert een medewerker je identiteitsbewijs en krijg je het nummer van de tafel waaraan je examen gaat doen.

Hoe gaat het theorie-examen in zijn werk?

In de examenzaal

Neem plaats aan de tafel met het juiste tafelnummer. Leg je identiteitsbewijs op tafel en voer je reserveringsnummer in. Controleer of je e-mailadres klopt en kies dan ‘Start’. Volg de instructies op het scherm.

 • Je doet examen in je eigen unit op een touchscreen. Het theorie-examen duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Er is geen geluid beschikbaar.
 • Je krijgt eerst uitleg op het scherm en een oefenvraag.
 • Daarna begint het examen. Je krijgt meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen.
 • Zolang de tijdbalk loopt, kun je de vragen beantwoorden. Je kunt niet terug in het examen.
 • Je kunt eventueel sneller naar de volgende vraag door op de knop ‘Volgende’ te drukken. Doe je dit niet dan verschijnt de volgende vraag automatisch nadat de tijd verstreken is. Geef je niet op tijd antwoord dan is de vraag fout.
 • Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder bent van de CBR-auto.

Het theorie-examen voor de auto bestaat uit drie delen.

1. Gevaarherkenning – gaat over het herkennen van gevaar en wat je moet doen in een situatie. Bij deze onderdeel krijg je 8 seconden per vraag. Je krijgt 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden

2. Kennis – hier laat je zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden.

3. Inzicht – hier laat je zien dat je regels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden.

Bij de onderdelen kennis en inzicht is geen tijd per vraag ingesteld. Je kunt zelf je tijd indelen. Voor het onderdeel kennis krijg je ongeveer 8 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden. Voor het onderdeel inzicht krijg je ongeveer 16 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden.

Individueel begeleid examen

Het individueel begeleide examen doe je alleen in een ruimte onder begeleiding van een theoriemedewerker. De inhoud van het examen is gelijk aan het gewone examen. De vragen en antwoorden kunnen voorgelezen worden door de theoriemedewerker. Als het om een tolkexamen gaat, kan de tolk de vraag en het antwoord vertalen. De tijd wordt in de gaten gehouden door de theoriemedewerker. Dit geldt alleen bij de verkeersvragen en niet bij het onderdeel gevaarherkenning.

Theorie-examen extra tijd

Als je denkt dat je meer leestijd nodig hebt, bijvoorbeeld als je licht dyslectisch bent, kun je ook een Theorie-examen extra tijd doen. Je krijgt tijdens dit examen per vraag meer antwoordtijd, waardoor de totale extra tijd op ongeveer 15 minuten uitkomt. Dit geldt niet voor het onderdeel gevaarherkenning.
De extra kosten voor het Theorie-examen extra tijd bedragen €12,00 bovenop het normale examentarief van €37,00. Je kunt het Theorie-examen tijd reserveren via je rijopleider.

De uitslag

Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag op je scherm te zien.
Je kunt ook de fout beantwoorde vragen bekijken. Klik hiervoor op het vraagnummer. Je kunt bladeren met de knoppen ‘Volgende’ of ‘Terug’ onderaan in het scherm. Je hebt hier kort de tijd voor. Bovenaan in beeld zie je de tijd die je hiervoor hebt.

Je krijgt de uitslag ook binnen 24 uur per e-mail toegestuurd. Dit kan alleen als jij (of je rijschool) je e-mailadres hebt ingevuld bij de reservering. Als je bent geslaagd registreren wij dat in ons systeem. Je uitslag ‘Voldoende’ is 1,5 jaar geldig. Mocht je gezakt zijn, dan wordt in de mail uitgelegd waar je extra aan moet werken voor je volgende theorie-examen. Ook kun je na ontvangst van de mail een nieuwe afspraak maken.